28-02-06

Dag 29 - 24 februari 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laatste dag in de U-Stage. En veel is er niet te zien, want alle scenes vandaag zijn onderwater. Gelukkig kunnen we de live actie meevolgen via de vensters in de gangen rondom het zwembad. Vaak levert dit spectaculaire foto’s op waarin het onderwaterwezen overvloeit in de gangen rondom het zwembad.

 

Mike Valentine(chef camera) laat ons nogmaals proeven van zijn onderwaterkunsten. Hij blaast een cirkelvormige luchtbel die groter en groter wordt naarmate ze stijgt naar het wateroppervlak. Mike zwemt eronder. Net alsof hij een engel is met een aureooltje. Françoise Valentine verzorgt de communicatie met Mike via een microfoon die zowel onderwater als bovenwater weerklinkt. Mike antwoordt via de camera terug met gebarentaal en spiegelschrift dat hij vormt op de monitor met zijn vinger.

 

Nu en dan gaat Danny zelf eens een kijkje nemen onder water om te zien of hij geen sublieme camerahoeken kan ontdekken. In de namiddag wordt er gebruik gemaakt van een groot vissersnet waar een bom in verscholen zit. De bom ziet er heel goed gemaakt uit, maar als men ze te water wil laten, dan zinkt ze niet. Dus er zit niets anders op dan er een opening in te maken. Hopelijk ontploft ze niet….

 

Op de monitor zien we dat ondertussen Gert(Thijs) en Axel(Koen)met zaklampen rondzwemmen bij het net. Alwaar ze beiden een kleine onderwaterstunt zullen uitvoeren. Om alles in goede wateren te laten stromen, wordt de ingangdeur van de U-Stage voorzien van strenge veiligheidsmaatregelen.

 

Tussendoor is er vandaag ook plaats voor enkele grappen en grollen. Veerle imiteert een VT4-reclame spotje , Jimmy houdt het bij onderwaterballet. De rest van de crew volgt aandachtig op de monitor en ziet dat het goed is.

 

Op het eind van de draaidag zijn we blij verlost te zijn van de helse stem van Françoise. Geef ons toch maar het geschreeuw van Eddy. Nog even uitblazen in het Pinewood salon en dan terug naar het vaste land. Merci Londen en U-Stage crew. WE’LL BE BACK

10:27 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-02-06

Dag 28 - 23 februari 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Storm op zee. Althans dat is toch wat de mensen van de U-stage(Underwater Stage) op voorhand beloofd hadden.

 

Om de storm te simuleren wordt gebruik gemaakt van tonnen die manueel op en neer in het water geduwd worden. Er wordt met echte brandweerslangen in het water gespoten, een windgenerator zorgt ervoor dat windkracht 10 bereikt wordt en een viertal waterkannonnen creëren een golfbrekend effect. Maar, het is nog geen storm volgens chef camera Danny …

Er worden last minute nog enkele tonnen bijgemaakt zodat er toch nog een heuse storm doorheen de U-Stage gaat razen. Kurt(Art Director) haalt zijn kuitspieren boven en trapt op de tonnen ook enkele stormen mee. Diegenen van de Belgische crew die de storm moeten trotseren zijn Danny en Jan. Met de camera filmen ze net boven of net onder het wateroppervlak, waardoor het stormeffect nog vergroot wordt. Zeer uitputtend, maar gelukkig geldt in Engeland de regel van de tea- & cake time.

 

Middenin het oog van de storm vinden we Alex, Rick en Koen terug. Ze raken verzeild in een gevecht met de grote Noordzee en ook met zichzelf. Kevin en Axel liggen bijna een hele dag in het water en zijn dan ook tegen het einde van de draaidag volledig uitgeput. Gelukkig zorgt Jimmy nu en dan voor de nodige humoristische aanmoedigingen ‘GOOD BUSY’, wat zoveel betekent als ‘GOE BEZIG’. Tenminste als je in het Engels-Nederlanse woordenboek, met haar op, kijkt.

 

 

 

 

15:26 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-02-06

Dag 27 - 22 februari 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag krijgt Windkracht10 te maken de derde ‘B’ die je eigenlijk beter niet gebruikt in het filmmaken, namelijk baby’s.

 

Kian Kamdar (10 maanden oud) en Kai Nathwani (9 maanden) zijn de jongste figuranten van Windkracht10. Deze twee kinderen wisselen elkaar voordurend af, want ze spelen samen één rol. Dit omdat het een heel zware scene is met een dreigende vuurzee en een kolkende watermassa. Maar al deze aspecten lijken geen probleem voor de baby’s. Het enige wat hen uit hun lood brengt is het helse lawaai van tetterende engelsmannen.

 

Doorheen de vuurzee verschijnt plotseling een wazig silhouet. We weten niet wat of wie eronder zit…. In het tegenshot maken we kennis met Thushani Weerasekera, de fictieve moeder van Kian of Kai.

Gelukkig zijn er ook safety divers die alles in goede wateren leiden. Zij zijn blijkbaar heel ‘close’ bevriend met de vlammen.

 

Tijdens sommige opnames zijn Hans en Danny genoodzaakt om een duikbril op te zetten. Na het rustige boottochtje van gisteren raken ze vandaag op de Splash(Bellewaerde-park) verzeild. Benieuwd waar ze morgen naartoe gaan.

 

Er wordt vandaag ook gewerkt met een onderwatercamera. Het lompe ding lijkt precies op een wasmachine. Trouwens over wasmachines gesproken. De echte draait op volle toeren, want er zijn voortdurend verse, droge handdoeken nodig op de set. Dankjewel Jutta(kledij). Die andere wasmachine wordt trouwens nog altijd bestuurd door Mike, die vandaag weer te betrappen was op enkele prachtige smoelwerken.

 

‘s Avonds na de opnames staat er een aangename biervriendelijke verrassing op tafel. Daaronder vinden we de volgende boodschap ‘ROLL 200 CONGRATULATIONS’.

14:49 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-02-06

Dag 26 - 21 februari 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze week meert het windkracht 10 team aan in de Underwater Stage van de fameuze Pinewoodstudios in Londen. Terwijl we hier zijn, zijn ze in een andere studio alle voorbereidingen aan het treffen voor de opnames van de nieuwste Bondfilm. Maar eerlijk gezegd ziet onze set er toch stukken mooier uit. We hoeven toch niet altijd nederige belgen te zijn.

 

De set is de gang van de zinkende Tigris, nagemaakt door het plaatselijk art direction team in samenwerking met Kurt(art director) en Annabelle(producer VFX). 

 

Er wordt gebruik gemaakt van natuurelementen als snel stromend water, vuur op het water en rook. Soms komen Danny en Jan zo dicht bij het vuur dat ze elkaar moeten afschermen van de warmte. Ze lijken wel een getrouwd koppel, een onafscheidelijk duo waar zelfs de heetste vlam niet kan tussenkomen...

 

We maken ook kennis met Mike Valentine (local cameraman). Soms hanteert hij de tweede camera. Deze welbespraakte man is heel moeilijk normaal te fotograferen, want hij is een verslaafd gekkebekkentrekker.

 

Kevin probeert zoveel mogelijk zijn stunts zelfs te doen. Een bepaalde scene speelt hij met zijn éné arm in brand, maar gelukkig is Veerle in de buurt. Hij zwemt ook zelf onder de vlammenzee door. Dit is fantastisch, want dan moeten er hiervoor geen speciale effecten meer aan te pas komen.

 

Danny en Hans worden per bootje naar en van de scene gebracht. Even wanen ze zich zelfs in het vroegere meli-park. Het kind in hen komt weer volledig tot ontbolstering.

17:12 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 25 - 17 februari 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gisterenavond was er een ‘almost halfway drink(& paella)’ en kregen we de eerste gemonteerde scenes te zien van Windkracht10. Een echt kippenvel moment…het zag er zelfs in zijn ruwe jasje al fantastisch uit …

 

Tijdens het eerste shot van de dag is er een plaatselijke stortbui te melden, natuurlijk weer dankzij Olivier en zijn team. Ludo trotseert het weer als een echte flight engineer zou moeten doen. Ook Stan voelt zich volledig in zijn sas in zijn eskimopak.

 

Vandaag is er veel bezoek op de set, onder andere Kris Dewitte (sterfotograaf, bekend van zijn foto’s op het filmfestival van Cannes), maar ook JimTV, VIPS e.a.

 

Bjorn(2nd camera assistant) heeft zo zijn eigen manier om een nieuw pellicule in te laden in zijn kleine lichtdichte tentje, dat dienst doet als donkere kamer.

 

‘s Avonds zijn Veerle en Stan gesignaleerd op de landingsbaan. Ze hebben een nieuw soort filmsetsport uitgevonden. Namelijk ‘SCHADUWWERPEN’ dit wil zeggen dat je jezelf voor het licht werpt en er zich een schaduw ontwikkelt op de set.

 

De POSA figureert vandaag in special outfit en ze worden in 10 bewegingen uitgebeeld door Kevin. De SeaKing trekt er zich weinig van aan en verdwijnt in de nacht. ‘Wat een shot, CINEMA, HAHAHAAHa,…’ schreeuwt Danny(chef cameraman), het orgasme nabij, uit.

09:00 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-02-06

Dag 24 - 16 februari 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle hens aan dek vandaag bij het 40ste. De Seaking komt eraan met de crew van Mark. Zak Shukor (Tigris-matroos) en Bruce Wang (Tigris-kapitein), 2 aziatische londenaars, spelen de gewonden van dienst aan boord.

 

Als er gevlogen wordt met de SeaKing moet iedereen die meevliegt oordopjes gebruiken want er is enorm veel lawaai aan boord. Niet iedereen weet raad met die oordopjes, opnameleider Reinout gebruikt ze liever als neuspropjes.

 

De fysieke paraatheid van de cast wordt vandaag zwaar op de proef gesteld, want tijdens de scene moeten ze van de ene SeaKing naar de andere rennen. En zoals algemeen gekend in film moet de scene wel enkele keren opnieuw gedaan worden. Op deze manier blijven de acteurs scherp en alert. De echte crew van het 40ste houdt het bij een plaatselijk ingestudeerd dansje.

 

De rode loper wordt ook weer uitgerold vandaag en deze keer zijn de 3 musketiers (Vic, Warre en Ludo) aan de beurt.

 

Als er tegen valavond een plaatselijke regen- & windbui uitbreekt, moeten Juju(machinist) en Gideon (belichter) ingrijpen, want het licht vliegt bijna weg. Terwijl de enige die wil wegvliegen Rick Symons is, want hij is op zoek naar een lift doorheen het luchtruim...

22:49 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 23 - 15 februari 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veerle is al vroeg op de set en repeteert een scene alvorens zich te laten omtoveren tot Alex Breynaert. 

 

Vandaag speelt de zon een belangrijke rol tijdens de opnames, want een scene met Kevin en Vjenna is geschreven zonder zon. Dus bekijkt Wim(chef belichter) met een speciaal filterbrilletje of de zon lang achter de wolken verdwijnt of niet.

 

Tussen de opnames door is er tijd voor ontspanning. Kevin en Stan spelen een matchke voetbal op de landingsbaan, terwijl Jelle zijn beste pausimitatie op de tarmaclijn loslaat. Alwaar ook Joke(2nd assistente regie) een heuse catwalkwandel uit haar benen tovert.

 

Als even later de camera uitgebalanceerd is met behulp van Hans(chef machinist) en zijn waterpas, moet er toch gewerkt worden. De tarmaclijnen hebben namelijk een nieuw wit jasje nodig. Zelfs Nelson helpt een pootje mee.

 

Op het eind van de dag vliegt de SeaKing nog even uit vanaf het SAR platform. We vliegen even mee, maar dienen ons bij de scheervluchten langsheen de basis te verstoppen, want anders zijn we te zien op de pellicule.

22:35 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-02-06

Dag 22 - 14 februari 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag staat er veel te gebeuren op de luchtmachtbasis van het 40ste.

Er worden totaalshots opgenomen met een C130, 5 militaire vrachtwagens, 10 jeeps, 2 legercamions, een tweetal SeaKings en natuurlijk niet te vergeten het runwaybusje. Nog altijd bevolkt met Pat (Ludo Busschots), Bertje (Jelle Cleymans) die Symons (Kevin Janssens) opgepikt hebben op draaidag één in het station van Koksijde.

Spectaculair, ‘keineig’ hoor ik hier en daar, dat zullen ze wel niet zo vaak horen hier zo ver in de westhoek. Hier zeggen ze ‘goe gedane’.

 

Er wordt opgenomen met 2 units. Bij de 2e camera unit is Jan Dellaert (1st camera assistant) gepromoveerd tot chef camera. Zo filmt hij prachtig gecomposeerde shots met een peloton paracommando’s. Voor de grap smeren ze een beetje van hun camouflageschmink aan de viewfinder van de camera. De nietsvermoedende Jan werkt gemotiveerd verder tot plots een gans peloton para’s staat te lachen met de prachtige zwarte cirkel rond zijn rechteroog.

 

Dirk, vroeger regisseur van de serie van WK10, nu line producer 2nd unit assisteert Jan voor deze gelegenheid.

 

23:10 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-02-06

Dag 21 - 13 februari 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de luchtmachtbasis van Koksijde treffen we onmiddellijk de crew van Mark (Koen De Bouw) en Bob (Vic De Wachter) aan. Het team van Bob werkt aan de spieren terwijl Mark en zijn crew het houden bij een partijtje badminton. De rustige sfeer is snel verdwenen als de CO eraan komt...

Bijna alle tekst is vandaag voor Warre, het is als het ware een monoloog. De CO loopt er de ganse dag nogal behoorlijk over zijn theewater bij.

 

Cinema is vaak ook valsspelen. Bij een rugshot staan alle acteurs naast elkaar op een lijn met telkens een meter tussen, terwijl ze tijdens het profielshot veel dichter tegen elkaar aan moeten gaan staan. Het is niet evident, maar het werkt wel. Ook om Veerle ietsje groter te maken, worden er verhoogjes bovengehaald. 

 

Vandaag worden op de set alvast ook enkele partners en financiers van de film verwelkomd!

23:14 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 20 - 10 februari 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laatste draaidag, of beter gezegd draainacht van de vierde draaiweek. Deze avond en nacht strijkt het Windkracht10-team neer in Duisburg(Tervuren).

 

De keuze van lokatie is veelbelovend: een bombastische muur omsluit een sprookjesachtig bos, waarvan nog niet alle geheimen onthuld zijn. Ook setdresser Jimmy zal het bos niet snel vergeten, want in het donker heeft hij er even zijn gsm verloren.

 

Fictie en realiteit liggen soms dicht tegen elkaar aan.

Zo moet een figurerende wagen van de rijkswacht tijdens een echte betoging gaan optreden en moet er snel een andere gevonden worden.

Ook de figurerende commando’s kunnen ten allen tijde worden opgeroepen voor een ‘real time’ interventie.

 

Er is één nadeel aan de lokatie en dat geldt vooral voor geluidsingenieur Simone. Blijkbaar bevindt de set zich op een druk luchtverkeersknooppunt maar naarmate de nacht vordert, vermindert het lawaai …

 

Een blauwe bestelwagen stopt voor de domeinmuur, een vermomd figuur stapt uit en klimt over de muur. Achter het stuur van de bestelwagen zit in realiteit wederom ‘Doe-het-al’ Jimmy. Door zijn radioboxen weerklinkt,hoe kan het ook anders, Jimmy Hendrix.

 

23:04 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 19 - 9 februari 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laatste draaidag in Goetsenhoven.

Er lopen hier en daar enkele gewonden rond ten gevolge van een uit de hand gelopen feestje. Bob (Vic De Wachter), Serge (Stan Van Samang) en Bertje (Jelle Cleymans) worden onder handen genomen door Diana(chef make-up). De wonden in hun gelaat zijn net echt. Mooie kunstwerkjes.

 

Er is veel animo op de set: er worden moppen getapt, weddenschappen afgesloten en er zijn enkele versprekingen te melden. Vic die zegt: “…de CO heeft bang…”, wat een contaminatie is van ‘heeft angst’ of ‘is bang’. Ook Eddy(1st regie assistant) slingert er nog een leuke oneliner tegenaan op het moment dat de set klaar is voor een nieuw shot: ‘Let’s shoot the motherfucker’.

 

Aangezien het de laatste draaidag is in Goetsenhoven, reist de crew en cast vandaag van de ene scene naar de andere in ware Pulp Fiction stijl. Wat een tempo!

 

Na het martini-shot (laatste shot van de dag) begint voor ploeg van décor de werkdag pas want dan mag alles in Goetsenhoven terug afgebroken worden.

13:16 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-02-06

Dag 18 - 8 februari 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de klinkende overwinning van gisteren tegen FC KATARAKT(14-4) en bijhorend feestje, neemt de crew vandaag het bureau van de CO onder handen. In realiteit is deze ruimte, die uitkijkt over het vliegveld, het lokaal van de nachtwacht van het kwartier in Goetsenhoven.

 

Veerle loopt tussen de opnames door enkele spraakoefeningen op te sommen zoals, ‘Konijnekoten keutelvrij kuisen’, terwijl Kevin de scene afsluit met een strakke ‘Ik heb geen idee waar u het over hebt,… CO’.

Tussen de verschillende takes keuvelen Kevin Janssens en Warre Borgmans gezellig met elkaar over hun favoriete acteurs in onvergetelijke scenes. Grappig om zien, want na Windkracht 10 Koksijde Rescue zal er waarschijnlijk ook zo over hen gesproken worden.

 

In de namiddag ontstaan er problemen met de installatie van buitenspots op een hoogtewerker. Iedereen gaat naar buiten en helpt duwen, maar er moet een militaire truck aan te pas komen om de hoogtewerker te bevrijden van zijn omsingeling met het groene grasveld.

 

Vandaag figureert ook een Agusta helikopter A109 (Airborne). Dit vereist het nodige teamwork omdat de helikopter op het juiste moment, hoogte en snelheid langs het venster van de ruimte moet vliegen alwaar geacteerd wordt.

 

 

16:22 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 17 - 7 februari 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanuit de Wingops uitkijktoren van het 40ste zien we enkele vrachtwagens figureren. Marleen(Tine Reymer) staart voor zich uit tot plotseling een SeaKing langs de toren scheert… Een tiental maal mogen we genieten van dit adembenemende schouwspel … De wegrollende beweging die de SeaKing maakt in dezelfde scene, noemen ze in het vakjargon: ‘BANKEN of BANKDRAAIEN’… we leren bij.

 

Acteren is niet alleen een tekstje van buiten leren, vaak komt er veel meer bij kijken. Marleen (Tine) mag tijdens een bepaade take niet vergeten om altijd op hetzelfde moment haar monitor op te zetten. Ze moet ook iets achteruit leunen in haar zetel, maar net zoveel tot ze perfect tegenover haar tegenspeelster(Veerle) komt te staan. En daarnaast komt dan nog eens haar tekst, mimiek en lichaamstaal.

 

Chef Camera Danny heeft vandaag blijkbaar last van prikkels in de keel. Professioneel als hij is, hoest hij enkel tussen de dialogen door. De vele glaasjes water resulteren in trouwe bezoekjes aan het urinoir. Misschien is hij nerveus voor vanavond, want dan voetbalt het team van RACING WINDKRACHT tegen dat van FC KATARAKT. En dit onder strenge veiligheidsmaatregelen, want er wordt gespeeld op neutraal terrein, namelijk in de sporthal ‘1st Wing’ van La Bruyere (Bevekom/Beauvechain).

RACING WINDKRACHT is samengesteld uit : Jimmy(setdresser), Jelle(opnameleider), Vincent (assistent opnameleider), Jan(1st camera assistent), Christophe(productieboekhouder), Bjorn (2nd camera assistent), Hendrik(assistent rekwisiteur) en Nyk (setfotograaf).

16:02 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 16 - 6 februari 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is maandag en dat betekent altijd een beetje moeilijk op gang komen. Niet voor cast en crew, maar wel voor de stroomgroep en de verwarming die een kopje koffie en een croissant later pas op toerental raken.

 

De briefing room staat vandaag centraal tijdens de opnames. Hier kondigt de CO (Warre Borgmans) het bal aan dat dit jaar in Ter Duinen zal plaatsvinden.

 

De sfeer bij de acteurs tussen de opnames door is trouwens optimaal. Warre ontpopt zich tot een entertainer van formaat. Hij zuigt moppen uit zijn duim aan de lopende band. ‘Er waren eens 2 Seakings,… Er wordt luidkeels gelachen op de set.

 

Danny(chef cameraman) loopt de ganse dag met zijn muts op. Zijn haar is blijkbaar gesneden, maar om de één of andere reden wil hij het niet laten zien. Geruchten doen de ronde dat hij stiekem wil infiltreren bij het 40ste, want daarvoor is een korte haarsnit vereist.

 

Dan als besluit nog even een vleugje vakjargon. Als een take gedraaid is, volgt er altijd nog een kort overleg tussen Danny en Hans. Op dat moment roept Eddy altijd, ‘We checken eventjes the gate…’…….

….’ok, die is proper’

15:44 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 15 - 3 februari 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rick (Kevin Janssens) komt aan in het 40ste. In de Deskhall wordt hij voorgesteld aan zijn crew. Ook de C.O.(Warre Borgmans) verwelkomt hem hartelijk.

 

De deskhall is dominant groen ingericht en voelt ouderwets aan. Volgens de echte Medic Sam lijkt het helemaal niet op het 40ste in Koksijde, maar hij zou hier wel kunnen aarden in deze ‘Art Nouveau‘ deskhall.

 

Op het scramble-bord staat 20 november. Dit wil zeggen dat we halverwege het verhaal zitten, want het verhaal begint op 15 november en eindigt ongeveer op 24 november.

 

In de namiddagscene wordt een prachtig shot op poten gezet: een shot doorheen 2 glazen wanden dat zicht geeft op het scramble-bord. Alwaar tot groot ongenoegen van Bob (Vic De wachter) nog een scramble wordt genoteerd.

 

Tijdens het bekijken van enkele rushes merken we op dat de dialogen die Axel Daeseleire en Kevin Janssens hebben ingesproken niet altijd overeenkomen met die in het scenario…

15:19 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 14 - 2 februari 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chef machinist Hans en 1e camera assisitent Jan worden vandaag op de set vervangen door Wouter DeWilde en Kurt Reybrouck omdat ze enkele testvluchten en opnames uitvoeren met een A109 helicopter.

 

Scenarist Pierre De Clercq is een aandachtig toeschouwer op de set. Ook tijdens het draaiproces blijft hij het scenario perfectioneren. Hij is het wel gewend, want tijdens het draaien komt het verhaal pas echt tot leven.

 

Vandaag valt er ook wat te vieren, want opnameleider Reinout ’Ket kamionet’wordt 30. Taart voor iedereen en een prachtige speech van Warre Borgmans er bovenop.

 

In een bepaalde scene in de kleedkamer wordt geacteerd met 7 acteurs. Op papier lijkt dit simpel, maar om dit fictieve tafereel zo realistisch mogelijk te spelen, is er toch wel even wat denkwerk nodig. Ook de verschillende kostuums van de acteurs zorgen wel eens voor verwarring, want verschillende functies binnen het 40ste zorgen voor een verschillend aantal strepen of stippen.

 

15:00 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 13 - 1 februari 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Windkracht 10 logeert vandaag in het kwartier Lt de Bersaques in Goetsenhoven nabij Tienen. De set is de voorbije maand opgebouwd en stelt in het verhaal eigenlijk het interieur van de luchtmachtbasis Koksijde voor. Alvast een pluim voor de bouwers, want het ziet er oogverblindend en net echt uit. De kleedkamer bijvoorbeeld is zelfs een beetje geïnspireerd op die van Top Gun.

 

De douchescene wordt heel even uitgesteld omdat de boiler niet mee wil, maar na een stevige maaltijd, blijkt deze toch voldoende opgewarmd om voor een stomende regen te zorgen.

 

Assistent rekwisiteur Hendrik stelt vandaag het scramblebord samen aan de hand van portretten van de 2 seaking crews. Hij fabriceert ook de stickers die overal te zien zijn van in de kleedkamer tot in de douches. Op één van de spiegels hangt zelfs een verwijzing naar een echte piloot van het 40ste: ‘FOZZY’of piloot Karel Kinable. Zo steekt de film vol van die leuke ‘inside information’ …

 

Alle shots worden tot in de kleinste details voorbereid. Zoals Marleen(Tine Reymer) die moet zeggen: “De CO verwacht u” met klemtoon op de ‘CO’. Gewoon een kwestie van de teugels niet te strak, maar stevig in handen te houden.

 

Ook hond Vjenna(Nelson) begint het acteren aardig onder de ‘poot’ te krijgen, in nog geen 5 minuten is de klus geklaard.

14:41 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 12 - 31 januari 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een rolbrancard met een bewusteloze backpacker komt de afdeling spoed binnengestormd. Alex geeft hem hartmassage op enkele meters gevolgd door Rick(Kevin Janssens).

Omdat er hier echte spoedgevallen binnenkomen, dienen de opnames soms te worden gestaakt. Ook de automatische deuren moeten secuur worden getimed om optimaal te kunnen filmen.

 

Rick kijkt toe door een half geblindeerd venster.

Met 2 stukken tape die in een frame gekleefd worden krijgt de kijker de indruk dat hij door het geblindeerde venster kijkt. Simpel maar je moet er wel aan denken…

 

In de namiddag verplaatsen we ons naar de hal van de derde verdieping waar een zestal liften met regelmaat onwetende liftgangers aflevert. De reactie is meestal een van ‘verbazing’, maar soms zijn er ook die op de hoogte zijn: ‘Es da voor windkracht tiene?’

 

In de hal zit de Seaking crew te wachten op het resultaat van de dokter. Ook hond Nelson(Vjenna) is van de partij.

 

De laatste scene van de dag is een buitenscene met SeaKing en ondergaande avondzon maar op het moment dat iedereen draaiklaar is, verdwijnt de zon al iets te ver achter het gebouw. Met zijn allen duwen we de Seaking handmatig een tiental meter achteruit waar hij terug zonlicht vangt. Tijdens het opstijgen van de SeaKing worden we er aan herinnerd waarom deze film ‘Windkracht 10 ‘ heet. De 5 bladen van de rotor, diameter 18meter, lijken bijna een plaatselijke orkaan te simuleren…

13:16 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 11 - 30 januari 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Blauwe Zaal in Oostende is bijna te klein om cast, crew en figuratie te verwelkomen. Allen samen een vrolijke bende van om en bij de 200 mensen. We zijn fictief aanwezig in het casino op een feest van het leger.

 

Aan de ene kant van de zaal staat de marine en aan de andere kant het 40ste met daartussen de dansvloer als een bijna uitgestorven niemandsland. Alex(Veerle Baetens) danst er wild op los. Rick(Kevin Janssens) kijkt bedenkelijk toe …

 

Willo is de gelegenheids DJ van dienst. Hij draait de ganse dag hetzelfde nummer, want vandaag is er eigenlijk maar één scene. Soms wordt er ook gedraaid zonder muziek, voor de geluidsopname van de dialogen. Volgens Jakob (figuratie) mag er dan ‘volop gelipt worden’.

 

Het feest ontaardt in een gevecht. Dit wordt in goede banen geleid door Olivier Bisback en zijn team stuntmannen. Stuntman Joris wordt in de lucht gezwierd en vliegt saltogewijs over de receptietafel.

 

Rick en Koen(Axel Daeseleire) verlaten het feest. Ze hebben geen zin om ‘mee te spelen’.

13:15 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 10 - 27 januari 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij temperaturen van -7°C en wellicht nog kouder, moeten vandaag bevroren auto’s ontdooid worden.

Fakkels kunnen niet in de grond gestoken worden, maar vinden hun heil in betonblokken. De vriestemperaturen zorgen ervoor dat de mensen van decor extra alert moeten zijn, zodat de continuïteit van het verhaal niet in gevaar komt.

 

Kevin(Rick) Janssens gaat zelfs bij deze temperaturen het water in. Opnameleider Jelle heeft reeds een gat gekapt in het toch wel enkele centimeters dikke ijs van de wal rondom het kasteel. Bijgestaan door 2 safety divers van het 40ste(Seabeast en Fluppe) verschijnt Kevin vanuit het water in het gat. Hij klautert op het ijs en vindt dan een nieuwe sport uit, namelijk: ‘IJSSLUIPEN’. Vanop een plateau in het water in beeld gebracht door Danny en Jan.

 

11:03 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 9 - 26 januari 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag sluipt de camera de bossen in rond het kasteel van Hingene. In de verte weerklinkt het gebabbel en gelach van het feest. Verscholen achter een boom zit Alex (Veerle Baetens).

 

Het shot op Veerle, wordt door een opgetogen Danny Elsen(chef cameraman) als volgt samengevat; ‘PRACHTIG JONGENS, DIT IS CINEMA’.

 

Uit de bijna toegevroren vijver, achter het kasteel, kruipt plotseling een kikvorsman uit het water. Onmiddellijk wordt dit duister figuur voor de lens van De Rode Loper gesleurd. Een spot op het gezicht gericht. Een gelaat, verscholen in groene en zwarte kleuren, licht op. Het is… donderdagavond om 18u10 te zien in de rode loper.

 

Ondanks de vrieskou klimt de thermometer van Bjorn(2°camera assistant) toch naar de 40 graden. Hij wordt op de set vervangen door Kaat. Het ganse Windkracht10-team wenst hem dan ook een spoedig herstel.

 

10:55 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 8 - 25 januari 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

We zijn nog altijd aanwezig op het feest van de dynastie. Genodigden taxiën via de prachtige oprijlaan naar het kasteel.

 

De slogan van het 40°smaldeel luidt; ‘AUDE AUDENDA’ wat betekent ‘Waag wat er gewaagd moet worden’. Maar vandaag wordt de slogan aangepast tot ‘AUDI AUDINDA’ :‘Wagen gaat niet open wanneer gewenst ’. Ook gaat er nu en dan ongewenst een alarm af. Dure wagens zijn mooi, maar zonder handleiding zijn ze moeilijk.

 

Twee zwaantjes van de Militaire Politie begeleiden een BMW met daarin de Minister van Defensie(Eric Godon) en zijn kabinetchef (Frank Mercelis). Maar ondanks de mooie blauwe zwaailichten moet ook dit shot opnieuw gedraaid worden, want de BMW rijdt met gedoofde lichten. En in politietermen betekent dit :‘PAKBAAR’.

 

Een kadet slaat de deur iets te hard dicht en krijgt een uitbrander van de minister: ‘het is geen Leopardtank !’. En inderdaad het is geen Leopardtank, want een tijdje later weerklinkt een hevige knal, voor de gelegenheid gesimuleerd door de stembanden van Jakob, en de rookpluim waarin de BMW opgaat, door SuperJimmy…

 

Tegen het einde van de draaidag kunnen we dus met zekerheid zeggen dat de moeilijkste figuranten, auto’s zijn..

 

10:36 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 7 - 24 januari 2006

 

 

 

 

 

 

 

Hogere officieren en hun partner zijn uitgenodigd op het ‘Feest van de Dynastie’. De minister van defensie, de kabinetchef, de generaal van de luchtmacht, die van de landmacht, ja ook de CO van het 40ste van Koksijde, Jean-Louis De Jonghe(Warre Borgmans) is aanwezig.

 

‘Mensen! Mensen! Even uw aandacht.’ Plotseling weerklinkt de stem van Jakob(figuratie) door de salons, van het 18e eeuwse kasteel d’Ursel in Hingene. Jakob begeleidt de 150 edelfiguranten. Een moeilijke taak, want het feest moet er zo echt mogelijk uitzien. Maar door zijn overweldigende woordenschat en lichaamstaal hangen de 150 aan zijn lippen en acteren ze alsof ze elke dag het feest van de Dynastie vieren. Hij is de enige echte ‘WARE JAKOB’, een zegen voor de crew.

 

Terwijl de drank rijkelijk vloeit - voor de gelegenheid is de champagne vervangen door canada dry, de rode wijn door druivensap en de witte wijn door appelsap - laat de minister van defensie doorschijnen, aan zijn hoge gezelschap, dat hij op de hoogte is van een weddenschap… Is er hier sprake van een zekere rivaliteit tussen de verschillende machten?…

 

We zijn een gat in de nacht, als er applaus weerklinkt, het martini-shot is net achter de rug. De stilte sluipt langzaam terug het kasteel binnen. Ook Jakob trakteert zijn stem met een welverdiende nachtrust.

10:17 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-02-06

Dag 6 - 23 januari 2006

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag zijn we te gast bij Marleen(Tine Reymer) en Koen(Axel Daeseleire). Hun mooie chalet gelegen in de duinen wordt door decor snel omgetoverd in een gezellig en knus huisje. Op de schouw verschijnt er zelfs een groepsfoto van de ‘voetballers’ van Team Spirit…

 

Kevin(Rick) en Tine(Marleen) zijn duidelijk in absolute topvorm. Vooral Tine voelt zich in haar sas als ze Kevin mag bekogelen met boeken, scheldwoorden en haar valies… 

 

De cameracrew heeft zich voor de gelegenheid volledig in het zwart getooid, want anders zouden ze zichtbaar zijn in de reflectie van het venster. Zo sluipen ze toch ongemerkt op het witte doek en niemand die er iets van merkt. ‘Sluikacteren’ het schijnt in Amerika al een echte rage te zijn. En het waait blijkbaar via Windkracht 10 ook het belgische filmlandschap binnen.

 

Tijdens de nachtelijk buitenscène is er regen nodig, maar de vriestemperatuur strooit roet in het eten. De leidingen dreigen bevroren te raken en er mag niet lang geaarzeld worden. Gelukkig is Olivier De Laveleye een ervaren regenmaker en overwint hij koning winter.

14:10 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-02-06

Dag 5 - 20 januari 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het vuurtorenlicht dat weerspiegelt door de vensters van Rick’s slaapbarak wordt gesimuleerd door grote lichtbronnen die zijn gemonteerd op hoogtewerkers die wel tot 10m hoogte kunnen. Sommige inwoners van Nieuwpoort denken dat er een fuif aan de gang is in de kazerne van Lombardsijde, maar niets is minder waar.

 

Tijdens de break maken we kennis met Assistent opnameleiding Vincent ‘Speedy’ en opnameleider Reinout ‘Ket Kamionet’. Zelf omschrijven ze hun taak als een soort ‘Manusje van Alles’. Ze zijn als eerste op de set en verlaten als laatste de set. Vorige nacht na de opnames is Vincent om 4u nog van Koksijde naar Brussel en terug gereden om de pas gedraaide pellicules te laten ontwikkelen.

 

Er is ook een eerste gewonde gevallen, persoon in kwestie machinist Julien ‘Juju’. Zijn voorhoofd maakte kennis met een statief, maar 4 draadjes en een pleister verder, is Juju alweer volop in de weer met het versleuren van statieven en lichten.

 

Tot slot maakt de 2e camera-assistent Bjorn de winnende lottonummers van de superpot bekend, want sommige crewleden hadden zich eerder op de dag laten verleiden door de vele nullen…

14:40 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 4 - 19 januari 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

Olivier De Laveleye, dé man van de technische special effects, zorgt er vandaag voor dat we ons de ganse avond en nacht in een hondenweer bevinden. En inderdaad … hond Nelson is er ook weer bij. Nog een geluk dat de cast en crew enkel de regen hoeven te trotseren van binnenuit de slaapbarak van Rick, alwaar de mistmachine de ruimte omtovert in een stofferige set.

 

De schaduw van de regen op het raam is op Rick’s gezicht af te lezen. Prachtige close-up van een starende Rick, een flash-back is geboren.

 

Tijdens de wasplaats-scene, een mysterieuze lokatie met 2 ronde wastafels en vele spiegels aan de muren, krijgt Rick bezoek van Alex(Veerle Baetens).

Een piepend geluid, gebruikt om Nelson te lokken, haalt Kevin(Rick) uit zijn concentratie en hij raakt even verstrikt in een slappe lach.

 

In de volgende set hangt er zelfs erotiek in de lucht. Kevin en Veerle spelen het liefdespel alsof ze het elke dag doen, sterk staaltje acteerwerk. Maar jammer genoeg verstoort Rick zijn gsm hun liefdespel, als een bliksem die de nacht in twee splijt.

‘Krijg nou tieten’, zou de Nederlandse Renee (assistant geluid) zeggen.

 

Ook Chef Belicher Wim blijkt 's nachts populair te zijn want zijn gsm stond niet stil. Rechtstreeks contact met Hollywood volgens hemzelf... 

 

 

14:28 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-02-06

Dag 3 - 18 januari 2006

 

 

 

 

 

 

 

Alles speelt zich vandaag af in de havenloods, opnieuw subliem verlicht met blauwe schijnwerpers op hoge stellingen, waar Koen zijn Trans Mare aan het bouwen is.

 

De echte handgemaakte Trans Mare is trouwens 95 jaar oud en heeft geen eigenaar meer. Mogelijk een collectors item voor een hevige, én welstellende, Windkracht 10 fanaatMorgen mag de Trans Mare terug gaan uitrusten in zijn thuishaven Vlissingen. 

 

Ook hond Vjenna (Nelson) is weer op de set, vandaag komt ze traag snuffelend de havenloods binnengetrippeld, maar door haar drang naar voedsel, blijkt dit makkelijker gezegd dan gedaan. Nogmaals wordt bevestigd dat opnames met de 3B’s (Beesten, Boten en Baby's ) niet evident zijn

 

Rick en Koen klinken en drinken op hun plan ‘DE GROTE OVERSTEEK’, en werpen hun glas stuk onder het motto; ‘scherven brengen geluk’.

12:24 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 2 - 17 januari 2006

 
 
 
 
 
 
 
 

 

“Vjenna hier, Vjenna voet, Vjenna zit,…”

Hoofdrolspeler Kevin ‘Symons’ Janssens heeft zijn handen vol met zijn nieuwe collega-actrice. Voor Vjenna, de 9 jaar oude herdershond met één bruin en één blauw oog, is het haar vuurdoop op de set. Ze werd verkozen uit een casting van 5 honden. Haar kunsten zullen trouwens 23 draaidagen te bewonderen zijn. Haar eerste dag is alvast een succes.

 

Dit wordt gevierd in de champagnescène waar Axel ‘Koen’ Daeseleire op spectaculaire wijze met een dolk een champagnefles sableert. Koen is uitermate enthousiast, want hij heeft net zijn ‘Trans Mare’ te water gelaten. Door chef camera Danny subliem in beeld gebracht vanuit kikvorsperspectief. Ook Tine ‘Marleen’ Reymen, de vrouw van Koen drinkt met enige bedenkingen over Koen’s plan, een glaasje mee.

 

Kort voor de break is er nog een fotoshoot met Koen in een knalrood zeilpak. Deze SFX (lees ‘special effects’) foto’s zijn nodig voor de opnames met Koen in Londen.

 

De slipwaykaai van de Maritieme Site Oostende is trouwens de ganse dag de ‘place to be’. Eénmaal de avond valt, worden er door de electro’s een tweetal prachtig belichte sets opgezet. Neem daarbij het camerawerk van Danny, het getoeter van de schepen, het gekrijs van de meeuwen, de blik van Symons… en een adembenemend shot ligt voor eeuwig verankerd op het witte doek.

 

Er heerst dus na afloop van de tweede draaidag, naar het ondertussen al legendarische stopwoord van 1° assistant regisseur Eddy, ‘HAPPINESS’…

 

 

12:06 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 1 - 16 januari 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

De volle maan hangt nog boven het station als de eerste set wordt klaargezet. Een stationsbordje met daarop ‘Koksijde’ wordt geplaatst door de decorateurs.

 

Tijdens de eerste scene verschijnt hoofdrolspeler Kevin ‘Symons’ Janssens op het perron wanneer een stomende trein het station verlaat. De stoom wordt gesimuleerd door setdresser Jimmy. Met een vernuftig zelfontworpen rookbom in een tang geklemd, loopt hij telkens mee met de vertrekkende trein. Maar tijdens één van de opnames, die schaars zijn omdat er pas om het uur een trein passeert, laat hij de bom vallen waardoor Rick volledig in rook opgaat. Jimmy wordt onmiddellijk voor de Televox camera geroepen om zijn relaas van de feiten te geven. A star is born.

 

Na een stevige maaltijd in de Zeebries, voor de gelegenheid omgedoopt tot ‘ZeeVries’, kunnen de opgewarmde cast en crew terug aan de slag.

Bij de namiddagscène die zich afspeelt in de desolate duinen van de doornpanne, is een perfecte timing tussen camera, seaking en het legerbusje van cruciaal belang. Producent Erwin Provoost coördineert even mee eb besluit dat het er goed uit ziet.

En niemand van de filmcrew is weggeblazen tijdens de rakelingse scheervluchten van de SeaKing, dus niets dan positief nieuws...

 

12:04 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |