29-03-06

Dag 44a - 21 maart 2006

 

 

 

 

 

 

 

Een beperkte cast en crew spreekt af op de luchthaven van Melsbroek. Na enkele uurtjes wachten zoals het hoort op een luchthaven, vertrekt de C130.

Zonder Jakob van Figuratie weliswaar, want hij is zijn identiteitskaart verloren en met een papiertje van de politie lukt het niet. Alle verantwoordelijkheid rust nu op de schouders van zijn assisitent Eshref.

De C130 is niet wat je kan noemen een ‘first class’ vlucht. Je wordt door elkaar geschud, er is weinig ruimte waardoor de passagiers gezellig dicht met hun knieën tegen elkaar zitten. Het voordeel is dat je gemakkelijk in slaap wordt gewiegd. Enkele anderen houden het bij het oorverdovende lawaai van de motoren op een spelletje hints. 

Na een kleine 2 uur vliegen landen we in Edinburgh Schotland, alwaar we naar de Superfast worden gebracht, die aangemeerd ligt in Rosyth.

 

Na amper twee uur op Schotse bodem verlaten we het land alweer richting Zeebrugge. Cast en Crew geniet nog van de ondergaande zon en een paar prachtige architecturale bruggen. Dan volgt in het spiegelende onthaal een kleine briefing over de komende 20uur op het schip.

Veel kan er nog niet gedraaid worden want op de achtergrond is steeds land in zicht en volgens het script zitten we in volle zee. Maar Danny en Jo(steadicam) weten wel raad met dit soort situaties.

 

 ‘s Avonds drinken we nog een glas op de verjaardag van Danny (DOP) en Diana(Make Up). Daarna valt de nacht en ronkt de crew zich doorheen hun dromen in de kleine claustrofobische slaapkajuiten.

12:31 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-03-06

Dag 43 - 20 maart 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij het binnenkomen van de loods (Polygoom kamp in Brasschaat) denk ik een echte SeaKing aan te treffen. Maar uit een grondiger studie blijkt dat het hier gaat om een SeaKing die door de ploeg van décor op schaal 1:1 is nagebouwd. Indrukwekkend tot in de kleinste details. Dit moet absoluut een museumstuk worden.

 

De SeaKing maakt zelfs hetzelfde geluid als de echte, doch iets minder oorverdovend. De beweging van de SeaKing wordt gesimuleerd door enkele mensen van décor die achteraan duwen op de plaats waar bij de echte SeaKing de staart begint. Enkele bezoekers waaronder topmensen van coproducent VRT lachen geamuseerd bij het zien van dit spektakel. De eerste rushes kunnen hen alvast ook bekoren, dus niets dan vrolijke gezichten. De echte crew van het 40ste is ook aanwezig om nog enkele aanwijzingen te geven betreffende het taalgebruik. En natuurlijk controleren zij of het interieur er net zo uitziet als die van de echte SeaKing.

 

Tijdens de opnames in de SimulSeaKing is er heel weinig plaats voor cast en crew maar we kruipen dicht tegen elkaar aan.

Eenmaal de cargodeur open is, komen we in een helse regenstorm terecht. De crew van Koen is op zoek naar iets of iemand… , maar Bertje vindt voorlopig niets op de radar of toch… Eerst wordt Rick naar beneden gewinchd en daarna ook Alex, maar niet echt diep want na een metertje komen ze op een tafel terecht.

 

Tegen het einde van de draaidag wordt nog een groen scherm opgetrokken: de Green Key. Dit wordt gebruikt als achtergrond waarop dan in post productie andere bewegende beelden gemonteerd kunnen worden.

17:48 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 42 - 17 maart 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag zijn Tine Reymer, Gert Winckelmans en Axel Daeseleire op de set voor hun laatste draaidag. Ze zullen deze dag niet vlug vergeten want koude temperaturen en zeer plaatselijke regenbuien van het team van Olivier zorgen ervoor dat er massa’s handdoeken aan te pas moeten komen. De opnameleiders zorgen voor emmers met warm water om te voorkomen dat de handen bevriezen. De crew die niet rond de camera werkt, zoekt een plaatsje uit de wind.

 

De regen zet onmiddellijk ook de toon van de scenes, want die zijn nogal triestig van klankkleur. We weten natuurlijk dat het niet echt is, maar toch voel je meteen al dat deze scenes voor een kippenvel moment zullen zorgen op het witte doek.

Net voor actie maakt Axel zich klaar om te acteren. Dan werpt hij zijn handdoeken en dekens weg en stormt hij roepend op de set;”allez, waar blijft die regen.”

 

Voor de scene met de Wielingen treffen we Juju (machinist) aan op een brancard. Hij speelt even stand-in voor Axel die zich binnen aan het opwarmen is. Juju heeft zijn tweede roeping gevonden en voelt zich al snel thuis op de brancard.

 

Soms draaien we op 6beelden/seconde, wat een heel bevreemdend schokkend effect heeft op het beeld. Super...

 

Door onvoorziene omstandigheden is assistent regisseur Eddy genoodzaakt om de set te verlaten. Bij deze wensen we hem veel sterkte toe...

17:30 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 41 - 16 maart 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19u34 Een laagvliegend object zoeft door de duisternis net boven het wateroppervlak van Dok 2 in de marinebasis van Zeebrugge. Als het naderbij komt herkennen we de rode neus van de SeaKing. Een beetje verder in het water ligt een Zodiac waarin we Koen en Rick aantreffen ….

De ganse crew zakt met een immens liftplatform (ongeveer de grootte van een voetbalveld) tot op waterniveau. Om de zoveel tijd wordt het platform een aantal centimeter terug naar omhoog gehesen. Omwille van eb en vloed. Dit alles wordt gecoördineerd door François Winkelmans van de Marinebasis Zeebrugge.

 

Even voordien ontmoeten we in de make-up/costume een duiker-opblaaspop. Jutta en Kevin drogen het natte duikerpak van Rick. Kevin houdt alle openingen van het pak dicht en Jutta blaast warme lucht in één mouw met een haardroger.

Ondertussen kampt Axel Daeseleire met wateroverlast in zijn Zodiac. Met een soepbekertje weet hij zijn bootje  droog te houden, wat niet gezegd kan worden van zijn kledij.

 

Tijdens de opnames moet het personage van Rick in het ijskoude water duiken. Duiker Rycx neemt de plaats in van Kevin. Ondanks de koude voelt hij zich toch veel beter in het water dan uit het water. Het water is zijn 2° thuis.

17:08 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 40 - 15 maart 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

Op de N34 van Middelkerke raast het Runwaybusje voorbij. Aan boord treffen we soms de acteurs en soms de crew aan. Boven hen scheert de Seaking en achter het busje rijdt een Truck van Coca-Cola. Bij het laatste shot wordt de camera zelfs gemonteerd in de auto van cameraman Danny. Dit alles net voor de prachtige zonsondergang aan de wolkenloze hemel. Het zal vriezen vannacht.

 

Éenmaal de zon achter de horizon verdwijnt, verplaatst de karavaan zich richting Clubhouse gelegen op de montgomerykaai in Oostende. We worden warm ontvangen in de loft van Alex, een plaats waar iedereen van de crew wel zou kunnen aarden. Verschillenden doen zelfs al een bod op bepaalde meubels, maar eerst moeten er nog enkele scenes opgenomen worden.

 

Buiten wordt nog snel een scene gedraaid met Veerle en Tine die de vorige keer omwille van de regen in het water viel. Binnen speelt Mark (Koen De Bouw) huiskok voor zijn teergeliefde muze, terwijl Alex kok speelt voor haar vissen Blip Blap en Blop. Koen De Bouw krijgt nog een witte t-shirt opgespeld om Veerle haar gezicht meer op te lichten.

16:28 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 39 - 14 maart 2006

Vandaag worden er scènes gedraaid met 2 schepen op volle zee.

Vanwege gebrek aan ruimte op deze schepen, moet er met een sterk gereduceerde ploeg gedraaid worden waardoor ik er jammer genoeg niet kon bijzijn. Een verslagje van de collega's zal hopelijk niet te lang op zich laten wachten...

 

16:27 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-03-06

Dag 38 - 13 maart 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alweer het begin van een nieuwe draaiweek.

Een beperkte cast en crew van 18 mensen spreken ‘s morgensvroeg af in het bevroren Kwartier koningin Elisabeth te Evere maar al snel wordt duidelijk dat er nog enkele last minute wijzigingen zijn in de dagplanning.

Vanuit Evere vertrekken we met zijn allen richting station Braine-L’Alleud. De sfeer in het busje is optimaal, iedereen waant zich terug in het lagere klasje op schoolreis naar het hellend vlak van Ronquière. In Braine stappen we de trein op richting Groot-Bijgaarden, een traject met heel wat kleine tunnels.

Op diezelfde trein treffen we Rick aan die zijn foto archief aan het doornemen is.

Enkele mensen van de crew (Jimmy, Eddy, Diana, Björn,…) kijken door de kleine treinraampjes om aan te kondigen wanneer er een tunnel in zicht is. In de tunnels zorgen enkele lichtflitsen van de electro’s voor het gewenste effect. Mooie shots!

 

Met het busje worden we terug naar Evere gebracht.

Vanuit Evere vertrekt de Wk10 karavaan richting Zeebrugge. Ter plaatse na het verorberen van een lekkere Merode maaltijd bekijken we de set. Een gigantische scheepsloods alwaar een reuzeschip in de steigers ligt. Bombastisch indrukwekkend. De crew lijkt precies op een bende mieren in deze immens grote ruimte.

 

We krijgen hier een staaltje acteerles voorgeschoteld van Tine Reymer. Alsof het niets is, laat ze haar tranen de vrije loop. En het grappige is dat ze telkens na zo’n emotionele take in een lach schiet. We kunnen hier spreken van een ‘higher emotion’. Wat wil zeggen lachen van verdriet of huilen van geluk.

12:55 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-03-06

Dag 37 - 10 maart 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19u30 ik kom aan bij het strand voor het Teerlinckplein in Koksijde maar er is niemand te zien. Nochtans begint de draaidag vandaag om 19u30. Vreemd... Tot plots uit de duisternis Vincent(assistant opnameleider) in zijn oranje jasje oplicht. Hij vertelt me dat de opnames - omwille van het gure klimaat,stevige buien en rukwinden -plaatsvinden in het openluchtzwembad van Oostduinkerke langs de zeedijk. 

 

In en rondom het zwembad zijn de cast en crew toch enigszins beschermd tegen regen en wind. Toch blijft het doorbijten voor Axel en Kevin. De scene in het zwembad spelen ze enkel met een kostuum aan, want ze komen net van een feest. De repetities worden dan ook met vele dekens en paraplu’s afgewerkt.

 

Ook bij het drinken, van zeer waterachtige whisky, raken ze niet opgewarmd. Het enige wat oplaait is een discussie over hun ‘grote plan’. Koen raakt zelfs zodanig over zijn theewater dat hij beweert tot in Engeland te kunnen pissen. Pissen kan, want ‘zeiken’ blijkt toch iets te antwaaarps te zijn.

Zelfs aan hond Vjenna haar uitdrukking is te zien dat er iets niet pluis is tussen Rick en Koen. Mooi, die hond is een echt natuurtalent, Hollywood wees gewaarschuwd… Waarschijnlijk wint volgend jaar voor het eerst een hond de oscar voor beste actrice.

 

‘s Nachts als de onderkoelde Kevin en Axel al op de autostrade huiswaarts aan het rijden zijn, nemen Nyk en Vincent hun plaats in. En zo merken ze aan den lijve in die korte 15 minuten wat Kevin en Axel een 6-tal uur moeten hebben doorstaan. Op de voorgrond acteren Veerle en Tine, maar hun acties dienen gestaakt te worden omwille van té koud en té veel regen.

 

 

09:54 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 36 - 9 maart 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wind, wind en nog eens wind. In de havengeul van het Schutsplein te Oostende, lokatie draaidag 36, worden we bijna weggeblazen. 

 

We volgen Rick(Kevin) die Koen(Axel) aantreft in zijn zodiac, klaar om het ruime sop te kiezen. De zodiac heeft het even lastig om op toerental te geraken, maar éénmaal op gang is deze niet meer te stoppen. Axel krijgt een snelcursus om de zodiac in goede banen te leiden en blijkt een natuurtalent te zijn.

Van tijd tot tijd vaart er een reuzegroot schip voorbij van Trans Europa Ferries. Dan wordt er niet getwijfeld en onmiddellijk gedraaid want zo’n voorbijdrijvend gevaarte is de beste figurant die we ons deze nacht kunnen voorstellen.

 

Ook Carlo, een echte duiker van het veertigste, is standby, want je weet maar nooit dat er iemand van cast of crew in het water sukkelt.

 

De set ziet er ook weer oogverblindend goed uit. De groen-rood-blauwe gloed maakt weer zijn opwachting. Prachtige filmlandschappen zijn zeldzaam, maar in Windkracht 10 zijn ze toch talriijk aanwezig

09:33 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 35 - 8 maart 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scene 127 is de voornaamste scene die we draaien vandaag. In het café ‘Bij Yvonne’ vragen Serge en Patrick zich af waarom Bertje zo ongelukkig aan den toog zit.

 

Omdat Windkracht 10 Koksijde Rescue na zijn bioscoopverhaal ook nog een tweede leven krijgt op het kleine scherm mag er tijdens de opnames niet gerookt worden. In TV programma’s is dat nu eenmaal uit den boze. Hier en daar wordt er toch een rookpluim gesignaleerd, gelukkig buiten beeld ofwel afkomstig van de rookmachine.

 

Normaalgezien worden honden niet toegelaten in Café Kantien, maar “Bij Yvonne” wordt er voor topactrices als Vjenna graag een uitzondering gemaakt.

 

Tijdens de buitenopnames wordt de regen gemaakt door het plaatselijke brandweerkorps. Ze doen het meer dan behoorlijk, Olivier De Laveleye, wees gewaarschuwd want er is concurrentie op de markt. De crew trekt zijn regenkledij aan en neemt plaats onder de opgetrokken paraplu.

 

Tijdens de verschillende shots dient de cast telkens opnieuw gedroogd te worden. Veerle heeft zelfs 3 identieke lederen jasjes omdat die niet zo snel te drogen zijn.

09:21 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-03-06

Dag 34 - 7 maart 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Café Kantine bij de vismijn in Oostende wordt omgetoverd tot café Bij Yvonne. De acteurs maken hun opwachting in het portaal alvorens het café binnen te stormen. Éénmaal binnen belanden we in een scene met veel dialoog en lichamelijk contact. Gelukkig staat Yvonne(Jaela Cole) stevig op haar benen en kan ze haar mannetje staan.

 

Vandaag knallen de champagnekurken in het rond. Nee niet tijdens de opnames, maar tijdens de pauze. Dop Danny Elsen heeft zopas een Plateauprijs (belgische oscar) gewonnen voor ‘beste cinematografie’. Het voorbije jaar draaide hij dan ook maar liefst 4 langspeelfilms(De Bloedbruiloft/Buitenspel/Vendredi ou un autre jour/Verlengd Weekend). De bezige bij kon jammer genoeg niet aanwezig zijn op de uitreiking, omdat hij op hetzelfde ogenblik bezig is met de opnames van windkracht10, wat hem ongetwijfeld opnieuw een nominatie zal opleveren.

 

Ook de acteurs worden één voor één onder de flitslampen gebliksemd. Deze fotoshoot is noodzakelijk voor de affiche van de film. Het voorontwerp ziet er alvast veelbelovend en hollywoodiaans uit.

 

Tussendoor amuseren de acteurs zich met een partijtje biljarten of handlezen. Ook de vertraagde gevechtscenes uit de matrix zijn goed bestudeerd geweest en worden vakkundig nagebootst door acteurs Kevin en Gert.

16:54 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-03-06

Dag 33 - 6 maart 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een dagje aan zee…

Heel plezant en gezond om de jodiumrijke blauwe hemel doorheen onze luchtwegen te snuiven. Doch niet iedereen is gelukkig… aan de rand van het strand ontmoeten we Alex (Veerle )met haar diepdroevige tranen.

 

Taxi van dienst om de acteurs in en uit het water te dragen is machinist Hans. Gelukkig, want ondanks de mooie dag zorgt een snedige wind toch voor koude rillingen en natte, ijskoude voeten.

 

De Seaking pikt vandaag ook weer zijn graantje mee en heeft veel belangstelling van een 10-tal fotografen die opgesteld staan op de duintoppen. Eén van hen is zelfs een boek aan het maken over de Seaking. Op sommige momenten dreigt er al eens iets opgeslokt te worden door de opkomende zee, waardoor de crew telkens alle materiaal enkele meters moet opschuiven.

 

De opstelling vande avondset heeft veel weg van een nederzetting op een maanlandschap. Vanop een hoge stelling worden 2 flirtende auto's in beeld gebracht.

 

15:51 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 32 - 3 maart 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De slibwaykaai in Oostende die we ook al in het begin van de draaiperiode gebruikt hebben, blijkt onuitputtelijk qua sfeerbeelden. De blauwe, rode en groene belichting maar ook het standpunt van de camera in het houten geraamte van een in opbouw zijnde boot zorgen voor kunstwerkjes.

 

We verplaatsen ons met Veerle en acteur Gert Winckelmans (uit Kaat & Co)  naar de Vismijn van Oostende, een plaats die op zijn zachtst gezegd met een doordringende visgeur wordt gekruid. Op het Sprotplein net voor de ingang van de vismijn worden verlichting en regensproeiers geïnstalleerd, een moeilijke en tijdrovende set. De camera wordt op Danny zijn schouder geplaatst en tijdens de opnames lopen een 10-tal crewleden mee met de acteurs over een afstand van 50 meter. Een heel grappige bedoening ..

 

Eenmaal op de vissersboot ‘Thalassa’ die aan de Amseelekaai ligt aangemeerd, vinden we een bom...

Enkele figuranten en stand-ins bevolken het kader van de camera. De beelden worden vanuit vogelperspectief geschoten vanaf het dak van de vismijn.

 

15:37 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-03-06

Dag 31 - 2 maart 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Winterkracht 10

 

Ergens in het witte niets

een sneeuwlandschap

draaiende 5bladenrotor

verstrooi deze idylle

oh jij, Koning der Zee

 

Ergens door de storm iets

Een schreeuwlandschap

Draaiende steadicammotor

Veranker deze actie

Oh jij, Koning der Beeld

 

Ergens een kind, een duiker

Een acteerlandschap

Waaiende dialogen

Verslaaf de kijker

Oh jij, Koning der Fictie

 

Ergens een rode plas bloed

Een sneeuwongeval

Schreeuwende stilte

Aanschouw dit tafereel

Oh jij, Koning der Weg

 

Ergens een moedige medic

Een scriptbijval

Sneeuwende kilte

Verschijn als wonder

Oh jij, Koning der Natuur

 

Ergens een groep mensen

Een uniek gezelschap

Draaiende cast&crew

Ontwikkel een succes

Oh jij, Koning der Kracht

 

Oh jij, Koning der Winterkracht…

 

 

 

10:42 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 30 - 1 maart 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van het vuur en water in Londen, naar de sneeuw en koude in de Ardennen. Vandaag landt Windkracht10 in Purnode, ergens niet zo ver van Dinant. Een prachtige weg die doorheen het sneeuwwitte bos slingert, vormt de rode draad die zich een weg baant tussen de verschillende scenes. Hier voel je de kracht van de natuur. De lokatie’hunters’ verdienen een extra pluim op hun jachthoed.

 

De mensen van de opnameleiding zorgen ervoor dat de weg tijdens opnames verkeersvrij blijft. Soms dienen zij ook de cateringtafel te verplaatsen alvorens deze ten prooi valt aan het alles verslindende oog van de camera.

 

Over camera gesproken, vandaag gebruiken we een steadicam, een soort van zwevende camera. Het ziet er een lichtgewicht uit, maar volgens Jo Vermaercke(chef steadicam) blijven het toch telkens een lastige 25-tal kilogram om dragen.

 

In het bos vinden we Hippolyte Eloy terug. Hij vertolkt de rol van Benoit. De 5-jarige jongen heeft vandaag geen geluksdag, want tijdens de eerste 2 scenes valt hij al evenveel maal. Gelukkig beschikt de crew over heel wat moederinstinct. Enkele helende traantjes, een knuffel, een zoen en Hippolyte is alweer in actie.

 

Soms valt er een sneeuwbui uit de lucht. Soms veroorzaakt door de Seaking, die alle sneeuw van de bomen blaast, soms veroorzaakt door de weergoden. Daarom maakt Björn(2°camera assistant) gebruik van de houten klap. Deze kan wel tegen een stootje en björn ook natuurlijk.

 

10:31 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |