19-04-06

Dag 56 - 6 april 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De allerlaatste draaidag.

We hadden nooit gedacht dat deze ook nog de drukste zou worden. We vinden in de menigte allerlei pers terug, blijde winnaars van een setbezoek en vele bioscoopuitbaters die alvast even van de film komen proeven.  

 

De 2 cameraploegen zijn klaar voor een laatste adrenalinestoot.

Bij Danny en de zijnen worden de witte lijnen van de tarmac nog een keertje gewit terwijl bij de andere unit cameraman Jan 25 meter boven een natgespoten Seaking staat te filmen op een uitgeschoven brandweerladder. Naast de Seaking ligt de greenkey. De crew van de Visual Effects van London kijkt toe en ziet dat het goed is.

 

Na het eten zijn we allen klaar voor één chaotische groepsfoto. We zijn met veel te veel mensen om allen op een foto te krijgen dus dat wordt knip- en plakwerk. Ondertussen is ook minister Anciaux samen met zijn gezin op de set aangekomen. Jelle poseert nog even met enkele fans en daarna wordt er terug een beetje geacteerd. Het gaat er ondanks de drukte allemaal heel ontspannen aan toe.

 

Alex en Rick die hebben nog een fictief onderonsje alvorens er nog enkele historische groepsfoto’s worden vastgelegd.

 

Bij valavond rukt de Seaking nog eens uit. De sfeer is uitgelaten. Stan springt een gat in de lucht, Kevin en Veerle worden gewinched alsook Ludo, maar die wordt zoals gepland in het spoelbad gemikt.

 

Einde draaidag,.. einde draaiweek,.. einde draaiperiode,.. tot in oktober, want dan wordt de film in de zalen verwacht.

 

10:43 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-04-06

Dag 55 - 5 april 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorlaatste draaidag en laatste draaidag in Brasschaat. Er moet veel gedraaid worden. Gelukkig kunnen we vandaag rekenen op 2 camera units. Unit A filmt binnen in de witte kubus. Terwijl unit B buiten aan het werk is. De buitenploeg heeft het klimaat niet mee want het ene moment is er een teveel aan zonlicht en het andere moment hagelt het. Cameraman Jean moet in de vreemdste posities gaan liggen om Rick goed in beeld te krijgen.

 

Om de acteurs in dezelfde richting te laten kijken heeft Jelle van opnameleiding een tennisbal op een stok gemonteerd die als focuspunt dient. Later doet hij zelfs dienst als micro voor een fictief interview met Gideon en Vinny

 

Bij unit A worden op de laptop foto’s bekeken van eerder gedraaide scenes, kwestie van Rick in hetzelfde modderpak te hullen als enkele dagen geleden. Hij wordt door de twee witte melkmeisjes Jutta en Diana volledig in de modder gedrenkt. Mmmm… modder!

 

Ook ikzelf en Gaetan laten ons weer van onze beste stand-in zijde zien, deze keer overtreffen we de prestaties van Koen en Stan. Deze heuse verkleedpartij is pas volledig compleet als we ook nog achteraan de seaking, de Seakingbewegingsimulerende cowboy Tom aantreffen.

 

Op de catering tafel vinden we vertederd een boekje terug met tekeningen van kinderen, die handelen over de CityKing. Het helpt iedereen doorheen de laatste loodjes. Spijtig dat het bijna voorbij is… Alex wordt er zelfs een beetje triestig van, maar dat zal waarschijnlijk wel omwille van andere redenen zijn.

12:28 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 54 - 4 april 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laatste week, voorlaatste dag in de loods in Brasschaat. Al meteen worden we opgeschrikt door een enorme explosie. Als onze oren ons niet bedriegen dan komt die knal uit de controlekamer van de Tigris, wederom tot in de puntjes perfect nagebouwd door de decorploeg.

 

De ploeg van Olivier speelt er ook lustig op los met water, vuur en rook. Dit heeft tot gevolg dat er rondom de set al snel een gevaarlijk gladde vloer ontstaat. Gelukkig wordt dit overtollige water nu en dan verwijderd door Reinout die daarvoor een waterzuiger gebruikt. Jimmy leidt alles in goede banen, want met een zwaailicht op zijn hoofd bootst hij een vuurtoren na.

 

Even later stormen Kevin en Zak doorheen de traphal van de Tigris. Ook Thusani, de jonge aziatische vrouw die ook in Londen acteerde, snelt de trappen op en neer. Het kindje van Thusani wordt deze keer gespeeld door Romeo. Hij is 6 ½ maand oud en bij deze de jongste acteur van Windkracht 10.

 

Naast de Tigris traphal is een stelling gebouwd zodat iedereen zijn plekje kan uitzoeken op de set. Onderaan de traphal is een waterreservoir voorzien waarin al het water wordt opgevangen. Wederom kruipen Hans en C° in regenkledij en trotseren ze de bakken water die doorheen de traphal storten.

 

‘s Avonds is iedereen uitgenodigd voor een lenteBBQ bij Veerle haar papa. Dat wordt smullen en smekken bij een gezellig kampvuur.

09:33 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-04-06

Dag 53 - 3 april 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag gaat Windkracht 10 even terug aan boord van de Superfast in Zeebrugge waar nog enkele scenes dienen gedraaid te worden. Onze Engelse acteurs zijn ook weer van de partij.

 

Deze keer bespringt onze eigen Vjenna de brancard. Haar plaats wordt niet ingenomen door Toddy aangezien we op Belgisch grondgebied blijven. Vjenna mocht de vorige keer niet mee naar Schotland omdat het bloed van een hond 6 maand voor afreis naar het buitenland getest moet zijn.

 

Voor de gelegenheid wordt de steadicam vandaag gehanteerd door machinist Hans. Terwijl in de gespiegelde inkom van het onthaal van de superfast iedereen zich aan het installeren is, worden de eerste repetities met de acteurs afgewerkt in de gespiegelde traphal tussen dek 7 en dek 8. Vjenna wordt opgejut door een andere hond, want op dit moment in het verhaal moet Nelson overkomen als ‘Gevaarlijk’.

Maar Rick weet er wel raad mee en komt over als ‘gevaarlijker’. Wanneer Kevin een dokterstas iets te ijverig voor zich uit katapulteert en tegen een spiegel terecht komt, is er opnieuw ‘a star born’, maar dan wel in de spiegel.

 

Om 14u moeten we de superfast verlaten, het wordt een echte race tegen de tijd. Absolute stress maar net op die momenten wordt er straffe cinema gemaakt.

 

In de namiddag trekt een beperkte crew naar het radarplatform (Oostdyckbank) dat zich enkele kilometers ver in zee bevindt.

16:57 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 52 - 31 maart 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In deze film is geen sprake van voetenwerk, maar wel van bochtenwerk, want wederom worden er bochten gesimuleerd. Doorheen een spleet in de witte kubus, zien we Hans die alle instructies via walkie doorstuurt naar de cockpit. Alsook wordt een heuse explosie nagebootst. Mark en Serge krijgen het hard te verduren in de cockpit.

 

Tussen hen in zit Simone (geluid) die zich verstopt voor de camera van Danny, die net boven haar door het cockpitraam naar binnen gluurt. Om haar toch enige vorm van comfort te gunnen, wordt het dashbord uit de cockpit gehaald door Merijn.

 

Ook vandaag zijn er weer enkele setbezoekers. Onder andere enkele mensen van de nederlandse co-producent alsook enkele mensen van het VAF.

 

Diana (make-up) brengt vandaag ook nog haar beste vertolking van Pat (Ludo Busschots). Ook kleedster Jutta  zit ondergedompeld in een dompelpak, want zij speelt stand-in voor Veerle.

 

Op de Green Key zijn een aantal kruisje gekleefd. Dit om een referentiepunt te creëren voor de acteurs om naar te kijken ofwel als referentiepunt voor de scherpstelling van de camera.

 

Na de draaidag wordt er nog een glaasje gedronken op de verjaardag van Ludo. Van de crew ontvangt hij een versierde hoed met devolgende spreuk, ‘ooit was ik…BLOND’

 

 

16:39 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 51 - 30 maart 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de achterwand van de seaking wordt een gat gezaagd zodat Danny en Jan een ruimer beeld krijgen van wat er zich in de SimulSeaKing allemaal afspeelt. Het zevende crewlid is geboren en noemt zichzelf ‘de STAARTSPION’

Soms moeten ook de ruiten uit de cockpit genomen worden om beter te kunnen filmen.

Merijn van Décor zorgt ervoor dat alles weer mooi gerepareerd en dichtgemaakt wordt.

 

Op teken van Hans(regisseur) maakt de Seaking soms een bocht. Dan moeten de acteurs allen in dezelfde richting gaan leunen. Het gebeurt wel eens dat ze op hetzelfde moment een verschillende bocht nemen. Hilarisch ...

 

Ook de zon en de wolken zijn weer van de partij, maar vandaag maakt de zon veel lawaai. Dat komt omdat er voor de zon een diffusie filter hangt. En als de SimulSeaking een fictieve bocht dan zorgt het verplaatsen van de zon ervoor dat de filter lucht neemt en lawaai maakt.

 

We nemen afscheid van acteurs Frank Mercelis(kabinetschef) en Eric Godon( Minister van Defensie). Vandaag zijn ze voor de laatste keer op de set en Eric oefent alvast zijn dansschoenen voor de wrap-party van volgende week.

16:14 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 50 - 29 maart 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

Patrick en Alex kijken verwonderd naar beneden. In realiteit zien ze enkele de vloer van het Polygoom Kamp in Brasschaat, maar wat ze in fictie zien dat kunnen we pas verklappen wanneer de film in de zalen te zien is.

 

Wie ze ook zien beneden op de vloer is Jimmy, die de winchhaak laat bewegen, hij speelt als het ware voor de wind. Ludo vertelt ons dat ze dat in de serie van Windkracht 10 ook zo deden en het kwam toen geloofwaardig over. "Laten we het zo houden, ze zijn het nu toch gewoon" voegt 1e Assistant regisseur Eddy eraan toe.

 

Wim (chef electro) speelt het zonnetje op de set. Hij bedient de hefkraan met een lichtbron die dienst doet als zon. Zijn collega Gideon is wolk: met een zwart vlaggetje houdt hij hier en daar het teveel aan licht tegen op de acteurs.

 

Hondje Vjenna moet voor een bepaalde scène aan de nek van een backpacker likken en dat lukt niet met een snoepje alleen. Backpacker Michel’s nek wordt volledig ingesmeerd met honig en ja, het valt in de smaak maar dan vooral bij Vjenna.

 

Ook enkele jonge winnaars van de Jommekeskrant komen langs op setbezoek en gaan samen met Jelle op de foto. Zelfs Bjorn die een hevige fan is van Jelle krijgt een ‘echte’ onuitwisbare handtekening op zijn arm.

16:06 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 49 - 28 maart 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rondom de SimulSeaking in het Polygoom Kamp te Brasschaat is met doeken een volledig witte kubus opgetrokken. Deze witte kubus heeft als doel het daglicht te simuleren.

Dat het werkt zien we aan het feit dat her en der zonnebrillen opduiken. Ook deze setfotograaf is de witte kubus erg dankbaar.

 

Even later wordt Ludo Busschots gebrieft dat Alex en Zak gewincht zullen worden. Hij begrijpt het niet, want hij weet niet dat Zak een acteur is. Hij denk dat Hans een grap met hem uithaalt omdat Veerle even voordien hetvolgende had gevraagd : ‘Moet die zak tussen mijn benen?’, waar het in dat geval wel over een echte zak ging.

 

‘Fluppe’, de echte duiker van het 40ste, helpt Veerle en Zak met winchinstructies. Aan de andere kant van de Simulseaking staat een bende klaar om Veerle en Zak op te winchen.

De helmen worden nog besprenkeld met matte spray opdat ze minder blinken. Volgens Jelle Cleymans ruikt de spray en dus ook zijn helm naar franchipane. Smakelijk!

Het ganse winchtafereeltje wordt slechts enkele keren gerepeteerd, want het mag er ‘professioneel chaotisch’ uitzien.

 

Als de cargodeur van de Seaking open is, is de crew die bij de cargodeur zit verbonden met een veiligheidsgordel, ook ‘monkeytail’ genoemd. Veerle houdt het bij een leuke verspreking en maakt er ponytail’van.

15:55 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 48 - 27 maart 2006

Vandaag wordt er met een sterk gereduceerde crew op zee gedraaid. 

Jan Van Eetvelt, de visual effects verantwoordelijke van GRID, vloog mee met 2nd unit en nam enkele schitterende sfeerfoto's.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15:38 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 47 - 25 maart 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaai 208.

Zeebrugge.

Schip Alexander Von Humboldt.

 

Doorheen een stevig mistgordijn, opgetrokken door Jacques (mistman van Olivier De Laveleye), ontdekken we in één van de gangen van het schip de cast en crew. In het verhaal is dit de zinkende Tigris, die enkele weken voordien ook in de Pinewood Studios hetzelfde aan het doen was.

 

Gideon(electro) heeft een simpele spiegeldraaimolen in elkaar gestoken waardoor in de gang een oranje zwaailicht effect ontstaat. Het toont aan dat creativiteit één van de belangrijkste aspecten is tijdens het draaien van een film.

 

Even later treffen we in de machinekamer een wirwar van buizen, wielen en bouten aan maar ook enkele gewonde aziatische matrozen. Tijdens de opnames is de benedenvloer nog zichtbaar, maar op de laptop van Jan van GRID wordt een kolkende watermassa gesimuleerd. Lang leve de vooruitgang.

 

De machinekamer is door zijn open structuur, vele trappen en verdiepingen een plezier om te werken want je kan de actie vanuit alle mogelijke hoeken filmen. Daar maakt de crew dan ook handig gebruik van.

15:36 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 46 - 24 maart 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In het Koninklijk Hoger Instituut van Defensie te Laken wordt het verhaal verdergezet. In de immense trappenhal ontdekken we een woedende landmachtgeneraal. De akoestiek van de ruimte speelt hier duidelijk in het voordeel van de generaal.

In een klein vertrekje naast de hal ontdekken we in een immense spiegel de video-assist. Op dit scherm kan onmiddellijk gezien worden wat er gefilmd wordt.

 

Ook de making of-ploeg is weer van de partij. Dit wordt vast en zeker de beste Making Of ooit want het gedreven duo Guy en Bert wringen zich overal tussendoor.

 

De make up is deze keer makkelijk begluurbaar want enkel een grote glazen wand scheidt de make-up ruimte van de eetzaal. Rond de middag arriveert daar de Posa. Ze gaan allen in een rijtje staan en worden vakkundig gecamoufleerd met zwart, groen en bruine kleuren.

 

Even later treffen we ze terug aan in de blauwe camionet, die we eerder al op draaidag 20 ook hadden zien voorbij razen. Onder hen is er een ‘special guest’ aanwezig…,maar de chauffeur is er blijkbaar gerust in…

15:19 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 45 - 23 maart 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag zijn we voor de tweede maal in het Polygoon Kamp te Brasschaat.

Het is voor de produktie een hele klus geweest om het programma voor vandaag  in elkaar te boksen, want volgens de callsheet zijn de acteurs niet altijd ter beschikking. Een voorbeeld voor vandaag: Warre beschikbaar van 16u-19u, Vic beschikbaar tot 19u, Koen beschikbaar van 15u-18u30, Stan beschikbaar vanaf 14u, Kevin beschikbaar vanaf 14u,…

 

Terwijl een duikerspak ligt te drogen op de radiator en er een onderbroek ‘met vele groetjes van de Primula’ is gearriveerd in de make-up ruimte, staat er voor Rick en Alex een verrassing te wachten in de radartoren.

Vjenna doet vandaag dienst als Kersthond en er hangt een ontspannen sfeertje in de radartoren. Enkele crewleden hebben het er ook heel erg naar hun zin.

Renee (assistant geluid) daarentegen zoekt altijd een rustig plaatsje uit naast de set waar hij zijn ding kan doen. Soms hoor je hem praten en denk je dat hij tegen zichzelf bezig is, maar hij staat eigenlijk constant in verbinding met Simone(chef geluid) .

 

Enkele uurtjes later treffen we chef camera Danny en regisseur Hans aan tussen een doolhof van statieven. Op de statieven vinden we licht, regen, wind, filters en dergelijke terug. Ook Mark (Koen De Bouw) en Serge(Stan Van Samang), piloten van de Seaking, banen zich een weg doorheen de storm…

 

 

14:55 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Dag 44b - 22 maart 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We bevinden ons nog altijd op de Superfast ergens in volle zee. Tot de moment dat we de boot zullen verlaten, zijn we officieel nog steeds in ‘the best small country in the world’ zoals de schotten hun prachtige land zelf noemen.

 

‘s Morgensvroeg treffen we iedereen aan op het bovendek dat eerst nog ijs- en sneeuwvrij gemaakt wordt. Ter plekke treffen we Wim(chef licht) aan die lijkt te gaan vissen met een winchhaak. En hij heeft meteen beet, want plotseling hangen Rick en Alex aan zijn geïmproviseerde hengel(statief). Beide hoofdrolspelers hebben er zin in, want ze slaan al onmiddellijk een dansje uit hun bottinen. Eerste en tweede camera-assistant zijn Graham Johnson en Theo Dorides Constantines, want Bjorn en Jan die draaien vanuit de Seaking met the second unit. Script Elly zeult intussen al een aantal weken rond met kilo’s papier. Alles wat gebeurt op de set wordt zorgvuldig door Elly in detail genoteerd. Een niet te onderschatten en zeer belangrijke job, cruciaal voor de continuïteit van de film.

 

In de namiddag komen 2 engelse acteurs in actie. Ook Toddy(10 jaar oude mannelijke herdershond) is van de partij en springt op de brancard om zo naar boven te worden gewincht met rick en een backpacker. Toddy (schots voor ‘warme whisky met kruiden’) acteert hier als stand-in voor Vjenna. Voor de moeilijkste scenes is er zelfs een stand-in voor Toddy: een pluchen namaakhond. De namaakhond wordt gebruikt tijdens de echte winch tot boven in de Seaking.

Toddy daarentegen acteert voor de close scenes met de namaakwinch, een constructie in elkaar gebokst door de machinisten. Op dek 5 bevinden zich de acteurs en op dek 6 trekken enkele mensen van de crew de winchhaak omhoog.

 

Eenmaal we in Zeebrugge zijn aangekomen, kunnen we nog tot 16u op de boot blijven om verder te draaien.  Jakob van de figuratie staat in Zeebrugge met enkele figuranten maar mag ook nu de boot niet op want de Superfast blijft schots grondgebied tot wanneer deze terug vertrekt uit een haven van een ander land. De relatie Jakob-Superfast zal wel nooit iets worden…

 

 

 

 

14:37 Gepost door ©NyklyN | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |